Inovatori în sustenabilitate din patru țări din CEE s-au reunit într-un eveniment regional la București
În data de 27 noiembrie, Social Innovation Solutions (SIS) a organizat un eveniment dedicat soluțiilor de sustenabilitate pentru IMM-urile din Europa Centrală și de Est (CEE), la Point Hub. Evenimentul s-a desfășurat sub umbrela Sustainable Futures, inițiativă ce sprijină peste 20.000 de IMM-uri în CEE, și a celebrat scalarea internațională a programelor de educație de sustenabilitate pentru IMM-uri, TRANSFORMATOR și Academia de Sustenabilitate în Serbia, Bulgaria și Croația, precum și extinderea în Slovenia în 2025.
Evenimentul a oferit IMM-urilor oportunitatea de a-și extinde rețeaua de afaceri la nivel regional, facilitând întâlniri și discuții menite să le sprijine în găsirea de noi parteneri și colaboratori. Discuțiile de tip panel au inclus reprezentanți ai organizațiilor Social Innovation Solutions (România), HUKI (Croația), Smart Kolektiv (Serbia) și CleanTech (Bulgaria), care au împărtășit perspective importante privind programele de sustenabilitate pentru IMM-uri din regiune, bazându-se pe experiența acumulată în dezvoltarea și implementarea Academiei de Sustenabilitate și a programului TRANSFORMATOR. Totodată, reprezentanți ai companiilor partenere, precum Erste Bank, United Bulgarian Bank sau BCR, au dezbătut nevoia de investiții pentru transformarea sustenabilă a IMM-urilor în regiune, oportunitățile și provocările asociate acestei nevoi.
Un punct central al evenimentului a fost sesiunea de pitch-uri, în care opt antreprenori din regiune, provenind din rândul celor peste 120 de alumni ai programului TRANSFORMATOR, au avut ocazia să prezinte măsurile de sustenabilitate pe care doresc să le implementeze în propriile companii, subliniind impactul inițiativelor asupra dezvoltării durabile și reducerii impactului negativ asupra mediului al organizațiilor lor. Cele opt companii care au prezentat în fața juriului sunt: RongoDesign, o companie de cercetare și dezvoltare care oferă soluții alternative la produsele din polistiren și plastic utilizate în industria construcțiilor, design interior și în producția de ambalaje, Pai din Pai, o afacere de familie care transformă tulpinile de grâu în paie naturale pentru băuturi, AtlasAgro Science, companie ce creează biostimulanți folosiți pentru fertilizare, REGEA, agenție regională concentrată pe probleme de energie și climă, AquaTech, INAK DOO, P.S. Fashion, și Entrepreneurial Centre of Krapina Zagorje County.
Evenimentul a culminat cu o ceremonie de premiere, unde cele mai inovatoare inițiative au fost recunoscute, premiul cel mare constând într-un grant pentru implementarea unei măsuri de sustenabilitate în compania lor. Premiul de 5.000 de euro a fost oferit companiei bulgare Aquatech, un producător și furnizor de țevi, fitinguri și accesorii din polietilenă pentru utilizare în construcții de infrastructură. Premiul câștigat va permite companiei să investească în repararea echipamentelor de reciclare, facilitând procesarea a zeci de tone de plastic. Această investiție va reduce poluarea cu plastic atât în procesul propriei producții, cât și în societate. Planul acestora include repararea și întreținerea mașinilor necesare pentru a recicla intern deșeurile din producție.
TRANSFORMATOR și Academia de Sustenabilitate fac parte din programul de educație de sustenabilitate pentru IMM-uri si ONG-uri, “Sustainable Futures”, prezent în cinci țări: România, Bulgaria, Serbia, Croația și Slovenia, și sunt organizate de Social Innovation Solutions cu sprijinul Fundației Coca-Cola. TRANSFORMATOR și Academia de Sustenabilitate au fost recunoscute la nivel național în ediția 2024 a Premiilor pentru Promovarea Întreprinderilor Europene (EEPA), la categoria „Investiții în competențe antreprenoriale”, respectiv, ”Sprijinirea Tranziției Durabile”, de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, prin intermediul Direcției Mediul de Afaceri.
Despre TRANSFORMATOR
TRANSFORMATOR este un program educațional de sustenabilitate, care a pregătit în 2024 peste 70 de IMM-uri și ONG-uri din regiune pentru provocările viitorului, oferindu-le soluții personalizate pentru a-și mări impactul și a scala responsabil. Participanții în program au beneficiat de un modul educațional complet ce a constat în cursuri introductive în sustenabilitate și ateliere cu experți în domenii de interes pentru organizații, precum reglementări de sustenabilitate, studii de caz despre modele de bună practică business/ONG, finanțări verzi și sustenabile, comunicare sustenabilă, audit de sustenabilitate, precum și sesiuni de feedback și setarea obiectivelor strategice alături de lideri de business.
Despre Academia de Sustenabilitate
Academia de Sustenabilitate este prima platformă educațională și socială dedicată IMM-urilor care doresc să își extindă cunoștințele despre sustenabilitate și să dezvolte strategii integrate în acest domeniu. Platforma oferă cursuri și oportunități pentru IMM-uri în România, Bulgaria, Croația și Serbia, urmând ca din 2025 să se extindă și în Slovenia. Comunitatea Academiei de Sustenabilitate reunește 15.000 de IMM-uri, 100 de antreprenori participanți la grupurile de învățare organizate în 2024 și 80 de IMM-uri care au aplicat pentru granturi. De asemenea, proiectul a oferit până la acest moment finanțări nerambursabile în valoare totală de 11.000 de euro pentru trei afaceri din România, pentru implementarea unor măsuri concrete de sustenabilitate.
Despre Social Innovation Solutions
Misiunea Social Innovation Solutions (SIS) este de a susține indivizi și organizații să înțeleagă transformările viitorului și să dezvolte soluții sustenabile de tehnologie, politici publice și antreprenoriale. SIS organizează mai multe programe de educație de sustenabilitate în România și trei țări din Europa Centrală și de Est, lucrând cu peste 15.000 de IMM-uri și ONG-uri în programe precum Academia de Sustenabilitate, Transformator și Sustainability Hub. De asemenea, SIS dezvoltă mai multe platforme de conversații despre
sustenabilitate și trenduri de viitor ca ESG Journey sau Climate Change Summit și oferă consultanță și programe de educație în foresight, inovație și sustenabilitate, precum ESG Lab.